Tijdstip pretecho?
Iedere periode van de zwangerschap en ontwikkelingsfase van je kindje levert unieke beelden op, de keuze voor het tijdstip van de echo en het type echo is dus afhankelijk van wat je graag zou willen zien. Er bestaat dus eigenlijk geen ‘beste periode pretecho’, de tijd is helemaal afhankelijk van wat je wilt zien. Bovendien zijn mooie echobeelden niet alleen afhankelijk van het aantal weken dat je zwanger bent, maar ook van de ligging van je kindje.
In het algemeen kan gezegd worden dat een pretecho mogelijk is tussen de 10 en 35 weken, maar de meeste pretecho’s worden tussen de 16 en 30 weken van de zwangerschap verricht.
- Als je je kindje het liefst hoofdzakelijk in 2D wilt bekijken dan is het mooiste moment om te komen tussen de 16 en 24 weken, omdat je kindje dan volop beweegt en ook nog volledig in beeld te brengen is!
- Als je kiest voor een uitgebreide 2D, 3D & 4D echo dan is de leukste periode om te komen tussen de 24 en 32 weken en dan met name in week 27/28 omdat je kindje dan al wat vollere wangetjes en unieke gelaatstrekken ontwikkeld heeft en ook nog voldoende ruimte heeft om te bewegen!
- Maar uiteraard kun je ook kiezen voor een heel ander moment voor zowel een 2D, 3D als 4D echo. Wat kun je verwachten??
Week 0-5
Met 4 weken (+ 0 dagen) kun je vaginaal een vruchtzakje (de zwangerschapsring) van 2 mm zien en met 5 weken (+ 0 dagen) kun je uitwendig via de buik een vruchtzakje zien van 1 cm. Het vruchtje zelf is dan 2mm groot, ongeveer de grootte van een rijstkorrel ,maar is echoscopisch nog niet zichtbaar. De pulsaties van het embryonale hartje beginnen al! Geadviseerd wordt in deze periode vaginaal te scannen op indicatie van de gynaecoloog of verloskundige.
Week 5-10
Met 5 weken (+ 3 dagen) is het embryo vaginaal te zien en met 6 weken (+ 3 dagen) is het vruchtje middels uitwendige echo zichtbaar, maar geadviseerd wordt in deze periode nog vaginaal te scannen op indicatie van de gynaecoloog of verloskundige omdat je daarmee dichter bij je kindje kunt komen en dus een duidelijker beeld krijgt. In de vruchtzak zijn nu het embryo met de dooierzak te zien. Het embryo heeft met 6 weken+ 3 dagen een lengte van 6 mm. De hartactie is dan ook via uitwendige echo waarneembaar en is ongeveer 110 slagen per minuut. Vanaf week 9 krijgt het embryo de naam foetus. De belangrijkste organen zijn al aanwezig, ze zijn alleen nog niet volledig ontwikkeld. Je kindje groeit snel en is met 10 weken ongeveer 33 mm lang en weegt 2 gram.
Week 10-15
Week 15-20
Dit is de beste periode om het hele lijfje van je kindje te zien! Je kindje drinkt van het vruchtwater en plast het weer uit, in 2D kun je zien of de maag en de blaas gevuld zijn. Het gezichtje laat zich in 2D ook mooi ‘en profil’ afbeelden. Er is nog niet zoveel onderhuids vet, je baby is nog wat ‘magertjes’ maar toch kunnen er al heel fraaie 3D & 4D opnamen gemaakt worden! De eerste donshaartjes verschijnen, en de teen- en vingernageltjes ontwikkelen zich. Ondanks dat de oogleden dicht zitten kan de baby al wel licht en donker onderscheiden. Vanaf 16 weken kun je vrijwel altijd het geslacht bepalen, waardoor je vrij vroeg in de zwangerschap al weet of je een jongetje of een meisje verwacht! Met 16 weken heeft je kindje ongeveer de grootte van je hand! De spiertjes van je kindje worden steeds sterker en de bewegingen krachtiger , waardoor je leven in je buik kunt gaan voelen! Aan het eind van deze periode heeft je kindje een lengte van ongeveer 25 cm en weegt zo’n 320 gram. De voetlengte is 3 cm.
Week 20-25
Vang de eerste gezichtsuitdrukkingen van op in 3D & 4D! Dit is ook een mooie tijd om de bewegingen van je kindje te zien, zowel in 2D als in 3D & 4D, het beweegt volop zijn hoofdje, armpjes, beentjes, handjes en voetjes. Het kindje kan de ene dag met het hoofdje naar beneden liggen, en de andere dag weer naar boven. De definitieve positie heeft hij nog lang niet ingenomen. De baby wordt actief wanneer jij slaapt of rust en wanneer jij actief bent rust de baby. Je kindje oefent al druk de ademhalingsbewegingen, het ademt vruchtwater in en uit, ook gaat het reageren op geluid en aanraking. Je kindje groeit langzaam uit het beeld, dus als je het nog in het geheel op het beeldscherm wilt zien dan moet je vóór week 24 komen!!! Is er sprake van een meerlingzwangerschap dan is het vaak beter om de 3D/4D echo in deze periode te laten maken, zo rond de 23-24 weken, omdat de kindjes meestal minder ruimte hebben dan een eenling. Met 25 weken is de lengte van je kindje ongeveer 33 cm en het gewicht rond de 700 gram. De voetlengte is 4 1/2 cm.
Week 25-30
Verbaas je erover hoe goed je kindje al gegroeid is! Dit is de mooiste periode voor een 3D/4D echo. Het gezichtje is meer ontwikkeld, het begint unieke gelaatstrekken te krijgen. Door de toename van het onderhuids vet krijgt je kindje wat bollere wangetjes. Misschien zie je een eerste glimlachje, een gaapje of een hikje, herken je het neusje van mama, of papa’s kin!? Rond week 27 gaan de oogjes open. Je kindje heeft nog voldoende ruimte om te bewegen, wie weet is het op de knuistjes aan het sabbelen of zwaait het naar ons. Met 30 weken is de lengte ongeveer 40 cm en het gewicht zo’n 1300 gram. De voetlengte is 5 1/2 cm.
Week 30-35
Je kindje is bijna volgroeid! De hoeveelheid vruchtwater neemt in verhouding af waardoor het gezichtje moeilijker in beeld te brengen is, als het wel lukt dan kun je nu de details bekijken, het is alsof je een close-up maakt. Ook kun je heel mooi een voetje in beeld krijgen. De voetjes zijn rond week 35 ruim 6 cm groot. Met 35 weken is je kindje ongeveer 46 cm lang en het weegt zo’n 2400 gram. De voetlengte is gemiddeld 6 1/2 cm.
Week 35-40
In deze periode gaat je kindje indalen! Als het hoofdje diep in je bekken verscholen ligt dan is het voor de echoscopiste vaak niet meer mogelijk het gezichtje nog mooi in beeld te brengen. Het gaat ook wat minder bewegen, het is daar immers al aardig krap aan het worden. Maar gelukkig is je baby bijna klaar om geboren te worden en duurt het nu niet lang meer voordat je je kleintje in je armen kunt houden! Aan het eind van deze periode is je kindje ongeveer 51 cm lang en weegt gemiddeld 3500 gram. De voetlengte is tussen de 7 en 8 cm.