Vroege geslachtsbepaling

geslachtsbepaling-1
Ben je ook zo benieuwd wat het wordt ? Ik kan me goed voorstellen dat je dolgraag wilt weten of je in verwachting bent van een jongetje of een meisje !!!

Bij Joehoe Daarbinnen kun je dat al vrij vroeg in de zwangerschap te weten komen, je hoeft dus niet te wachten tot de 20 weken echo!!! Bovendien wil je je tijdens de 20 weken echo focussen op de gezondheid van je kindje, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is !

In het algemeen kan het geslacht via een pretecho al enkele weken eerder vastgesteld worden.

Het geslacht van je kindje is al op het moment van de bevruchting bepaald. Het is afhankelijk van de aanwezigheid van een X- of een Y-chromosoom in de spermacel.

In de 9e week heeft zich bij je kindje een uitwendig geslachtsdeel ontwikkeld dat er bij jongens en meisjes nog hetzelfde uitziet. Vanaf de 9e tot de 14e week ontwikkelt het uitwendige geslachtsdeel zich onder invloed van hormonen verder in mannelijke of vrouwelijke richting.

Bij een meisje zijn al vanaf een zwangerschapsduur van ca. 13 weken de beide schaamlippen te herkennen. Penis en scrotum zijn bij een jongetje eveneens vroeg in de zwangerschap te onderscheiden. Het geslacht is door een ervaren echoscopist nu al heel vaak te zien! Als je erg benieuwd bent ben ik bereid om vanaf 13 weken te kijken.

geslachtsbepaling-2
Met week 13 is je kindje  pas zo’n 7 cm groot en het geslachtsknobbeltje is met 13 weken nog maar net iets groter dan een speldenkop, dus je kunt je voorstellen dat het soms moeilijk te zien is. Bovendien zit er bij ieder kindje variatie in de ontwikkeling, dit geldt ook voor de geslachtsontwikkeling. Ook hangt de zichtbaarheid van het geslacht af van de ligging van de baby.

Met 14 -15 weken is je kindje al weer iets verder ontwikkeld en is het geslacht voor het geoefende oog meestal duidelijk te zien.

Met 16 weken is de foetus al 2 ½ keer als zo groot als met 12 weken, tegen die tijd is het eigenlijk altijd te zien of je een dochtertje of een zoontje krijgt !

Net als bij iedere andere echo is het van belang dat je kindje een beetje meewerkt en zijn de hoeveelheid vruchtwater en de BMI van de moeder van invloed op de echoresultaten. Bij twijfel, wanneer er geen goed zicht kan worden verkregen op de geslachtsorganen, plannen we natuurlijk in overleg een nieuwe afspraak om nog een keer kosteloos terug te komen. Ik doe mijn best om het geslacht met de grootst mogelijke zekerheid te bepalen, je krijgt ook foto’s mee waarop het geslacht te zien is, ondanks dat kan ik nooit 100% zekerheid geven.

Wil je niet weten of jullie een jongen of meisje krijgen, maar wil je toch een mooie pretecho maken van jullie ongeboren baby dan kan dat natuurlijk ook, het geslacht is heel goed te ‘omzeilen’ !

geslachtsbepaling-3