Kwaliteit van de Echo

kwaliteit
De echo wordt met veel zorg uitgevoerd door een gediplomeerd echoscopist en met hoogwaardige echo-apparatuur. Ondanks dat is de kwaliteit van de beeldvorming tevens afhankelijk van een aantal factoren die we niet altijd in de hand hebben:

de ligging en de beweeglijkheid van je kindje

Het allerbelangrijkste voor mooie beelden, foto’s en fimpjes van de baby is een gunstige ligging !!!

Bij een moeilijke ligging hebben we nog wel wat trucjes achter de hand om het kindje een andere positie in te laten nemen en bij een beweeglijk kindje is de kans groot dat het nog wel draait tijdens de echo. Het kan echter ook zo zijn dat het kindje tijdens de gehele echo naar de rugkant van de moeder blijft kijken dan is het gezichtje helaas niet in beeld te brengen. Ook kan er continu een armpje of beentje voor het gezichtje zitten. Wanneer de baby niet gunstig ligt voor de echo mag u kosteloos een nieuwe echo laten maken.

de locatie van de placenta

Een deel van de zwangeren heeft de placenta op de voorwand van de baarmoeder, voor een 2D echo helemaal geen probleem, bij een 3D/4D echo kan dit lastig zijn, maar is het mogelijk om vanaf de zijkant te scannen of rondom de placenta. Soms ligt de baby met het gezichtje dicht tegen de placenta aan, dit kan zowel bij een placenta die voor, achter of in de top van de baarmoeder ligt. We gaan dan proberen om het kindje bij de placenta vandaan te krijgen, maar dat lukt niet altijd, sommige foto’s vertonen dan ook delen van de placenta en niet het volledige gezichtje. Maar dat is ook weer het bijzondere eraan, we hebben tenslotte te maken met een ongeboren baby in zijn natuurlijke omgeving, de baarmoeder !

de hoeveelheid vruchtwater

Ook de hoeveelheid vruchtwater heeft invloed op de kans op mooie beelden bij een echo, met name bij live 3D/4D weergave. Bij een grotere hoeveelheid vruchtwater is de kans dat met name het gezichtje vrij ligt, dus niet tegen de baarmoederwand of de placenta, groter dan wanneer de ruimte beperkt is.

het postuur van de moeder

Je BMI kan ook invloed hebben op de kwaliteit van de beelden. Bij een slanker postuur is de kans op betere kwaliteit beelden hoger dan bij een volslank postuur. Dit komt doordat vetweefsel verstrooiing van de geluidsgolven geeft. Gelukkig is de kwaliteit van de Voluson E6 zo goed dat zelfs bij een hogere BMI mooie resultaten verkregen worden !!! Wel is het gunstiger om bij een hogere BMI wat later in de zwangerschap te komen, bijvoorbeeld rond de 28-29 weken in plaats van bij 22 weken. Je buikwand wordt immers door je groeiende kindje steeds meer opgerekt en dus wordt het laagje onderhuids vet relatief dunner.

de zwangerschapsduur

Natuurlijk is het tijdstip van de echo ook van belang in relatie tot wat je kunt verwachten van de echo.