Veelgestelde vragen

De lijst hieronder geeft antwoord op de meest voorkomende vragen over pretecho’s, mocht je hieronder geen antwoord vinden op je vraag bel me dan of stel mij je vraag per mail.

Hoe moet ik een afspraak maken?

Voor elke echo is het nodig dat u een afspraak heeft. U kunt eenvoudig via de kalender op de site een afspraak maken, een mailtje sturen naar gisela@joehoedaarbinnen.nl of info@joehoedaarbinnen.nl of een whatsappberichtje sturen via 0631003112.

Hoe lang duurt de echo?

Dit is afhankelijk van de echo die je kiest, bij de geslachtsbepalingsecho zullen we 15 -25 minuten naar je kindje kijken, bij de 2D/3D/4D echo tot 20 weken 25-35 minuten en bij de 2D/3D/4D echo vanaf 20 weken kun je maar liefst 45-55 minuten van je kindje genieten. Trek er sowieso minimaal een uur voor uit in je agenda, zodat we op ons gemak de kleine kunnen bewonderen en de trucendoos open kunnen trekken als de kleine niet meteen meewerkt en zodat ik na afloop de tijd heb om jullie foto’s af te drukken en het beeldmateriaal op USB te zetten.

Wat kost een echo?

Joehoe Daarbinnen biedt diverse aantrekkelijk geprijsde echo’s aan, bezoek hiervoor de pagina producten en prijzen.

Hoe vindt de betaling plaats?

Zowel pinnen als contante betaling na afloop van de echo is bij ons mogelijk.  Wanneer tijdens de echo de ligging van uw kindje het niet toelaat om mooie plaatjes te maken dan plannen we een nieuwe afspraak in om optimale beelden te verkrijgen.

Wordt een pretecho vergoed door mijn verzekeraar?

In principe niet. Incidenteel is er voor pretecho’s een dekking geregeld bij zorgverzekeraars. U kunt het beste de voorwaarden van uw eigen ziektekostenverzekering raadplegen om te kijken of u in aanmerking komt voor een vergoeding van een pret echo. Indien uw ziektekostenverzekering de kosten van de echo vergoedt, vraag dan na afloop van de echo bij Joehoe Daarbinnen de nota t.b.v. declaratie. Een dergelijke nota is namelijk een vereiste.

Mag ik familie en vrienden meenemen?

Jazeker, je kunt helemaal zelf bepalen met hoeveel personen je wilt komen. Het is aan jou of je deze unieke ervaring alleen, samen met je partner of met meerderen wilt beleven. Als aanstaande moeder heb je het geluk het kindje te mogen dragen en voelen bewegen, voor de partner, grootouders en andere dierbare familieleden en vrienden is het extra bijzonder om op deze manier ook even heel dichtbij je kindje te kunnen komen. In mijn praktijk is genoeg ruimte en er zijn voldoende zitplaatsen om iedereen comfortabel te laten meegenieten via het grote beeldscherm. Ook kinderen zijn van harte welkom!

veel gestelde vragen

Wordt de echo inwendig of uitwendig verricht?

Een pretecho vindt plaats zonder medische indicatie en wordt dan ook uitsluitend uitwendig via de buik verricht.

Moet ik een volle blaas hebben?

Bij een uitwendige echo krijg je tot 12 weken met een licht gevulde blaas een beter beeld van je kindje, verder in de zwangerschap is dit niet meer nodig.

Kan ik deze echo zien als een vervanging voor een medische echo?

Nee, absoluut niet. Bij een bezoek aan Joehoe Daarbinnen ga ik ervan uit dat je voor de prenatale zorg reeds onder controle staat van de huisarts, verloskundige of gynaecoloog en dat je op hun indicatie de termijnecho, de 13-weken echo en 20-weken echo laat verrichten om de uitgerekende datum te laten vaststellen en te screenen op foetale afwijkingen.

Krijg ik altijd een mooi plaatje van mijn baby?

Meestal wel, maar helaas lukt het niet altijd om een perfect plaatje te krijgen. Soms blijft het kindje constant naar de rugkant van de moeder kijken, waardoor het erg moeilijk is om het gezichtje in beeld te brengen. Ook andere factoren, zoals weinig vruchtwater rondom het gezichtje, handjes of voetjes voor het gezichtje, of het gezichtje tegen de placenta aan gedrukt kunnen de beeldkwaliteit beïnvloeden. Eerst proberen we dan of het kindje een andere positie in de buik in wil nemen door de moeder even rond te laten lopen, door de knieën te laten zakken enz. Wanneer dit niet het gewenste resultaat heeft en het lukt in die ene sessie niet om een mooi plaatje te krijgen, dan mag je op een ander moment gratis terugkomen! Het kindje heeft dan de gelegenheid om een voor de echo gunstigere positie in te nemen. Ik kan niet beloven dat de plaatjes hetzelfde zullen zijn zoals je ze ergens anders hebt gezien of dat ik aan een ieders verwachting kan voldoen. Iedere baby geeft weer andere echobeelden, afhankelijk van de zwangerschapsduur, de positie, de hoeveelheid vruchtwater en het postuur van de moeder. Ik kan u wel verzekeren dat ik mijn uiterste best zal doen om mooie beelden te krijgen!

Beïnvloedt de ligging van de placenta de kwaliteit van een 3D/4D echo?

Wanneer bij een 3d echo de placenta aan de voorkant (voorwand baarmoeder/buikzijde moeder) blijkt te liggen en het kindje de ‘camera’ inkijkt, dan kun je je voorstellen dat het gezichtje verstopt in de placenta kan zitten, waardoor er geen duidelijk 3/4D-beeld te zien is. Dit hoeft echter niet persé, het kan goed zijn dat je kindje een beetje opzij kijkt en prima te ‘fotograferen’ is. Bovendien kan de baby het gezichtje net zo goed verstoppen in een placenta die achter of in de top van de baarmoeder ligt. We gaan dan proberen om het kindje bij de placenta vandaan te krijgen, maar dat lukt niet altijd, sommige foto’s vertonen dan ook delen van de placenta en niet het volledige gezichtje. Maar dat is ook weer het bijzondere eraan, we hebben tenslotte te maken met een baby in zijn natuurlijke omgeving, de baarmoeder ! Het  allerbelangrijkste voor de bevalling is dat de placenta niet voor de baarmoedermond ligt, omdat je baby er anders niet door kan. Bij een 20 weken echo wordt daar standaard naar gekeken.

Welke echo apparatuur wordt er gebruikt?

Ik maak gebruik van de modernste high-end apparatuur van GE: de Voluson E6 met HD live en VSR-I. Dit is samen met de Voluson E8 van GE het meest vooruitstrevende 2D, 3D & 4D apparaat wat op dit moment verkrijgbaar is, de beste 3d/4d echo apparatuur dus !

Hoeveel foto’s krijg ik mee?

Alle foto’s worden voor u op USB gezet, uit deze foto’s maken we een selectie en maken een afdruk op kwalitatief hoogwaardig fotopapier. Na afloop van de geslachtsbepalingsecho krijgt u 2 zwart-wit foto’s en een kleurenfoto mee, na de 2D/3D/4D pretecho tot 20 weken krijgt u 2 zwart-wit foto’s en 4 kleurenfoto’s en na de 2D/3D/4D pretecho vanaf 20 weken krijgt u 8 kleurenfoto’s mee naar huis.

Is een echo schadelijk?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp gedaan, maar er zijn geen nadelige gevolgen bekend voor moeder en kind.

Kan ik een cadeaubon kopen?

Voor iedere gewenste echo, en tegen ieder bedrag kan een cadeaubon opgestuurd of afgehaald worden. Met de bestelbutton op de pagina “pretecho cadeaubon” komt u op de contactpagina waar u via het contactformulier aan kunt geven wat voor cadeaubon u wilt.

Vanaf hoeveel weken is het geslacht te zien?

Als je erg benieuwd bent naar het geslacht ben ik bereid om vanaf 13 weken te kijken. Met 13 weken zwangerschap is het geslacht meestal te zien, en vanaf 14- 15 weken is het vrijwel altijd duidelijk te zien! Rond de 13 weken is er dus altijd een hele kleine kans dat het niet direct te zien is, dat heeft met de ontwikkeling en ligging van je kindje te maken. Als je kindje het geslacht niet meteen prijsgeeft dan mag je een week later kosteloos terugkomen.

Ben je altijd in staat om het geslacht te bepalen?

Nee, helaas niet. In de meeste gevallen lukt het om het geslacht van je baby te bepalen. Ik kan echter niet garanderen dat de baby meewerkt , dus het is mogelijk dat we een nieuwe afspraak moeten plannen. Ik zorg ervoor dat je binnen een week nog een keer gratis terug kunt komen en zal dit blijven aanbieden totdat we een duidelijk beeld hebben. 100 % garantie kan ik helaas nooit geven.

En als we het geslacht niet willen weten?

Het geslacht wordt dan niet in beeld gebracht, we kunnen het goed omzeilen. Het is ook mogelijk dat alleen de moeder of de vader het geslacht wil weten of dat het geslacht op een ander tijdstip onthuld gaat worden. In dit geval kijk ik wel, maar geef ik de uitkomst in een envelop mee zodat later gekeken kan worden

Wat is het verschil tussen een 3D en een 4D echo?

Bij een 3D echo krijg je een statisch driedimensionaal plaatje van je baby. Bij 4D is de dimensie ’tijd’ toegevoegd, waardoor je de gelegenheid hebt om de bewegingen van je baby in de baarmoeder te kunnen volgen in ‘real time’. Het is een wonderbaarlijke ervaring om je kindje te kunnen bekijken terwijl het glimlacht, slikt of fronst. Ik zal een groot deel van de echo in de 4D modus kijken, zodat je geen enkel kostbaar moment hoeft te missen!

Wat is de beste periode voor een 2D pretecho?

Vanaf 7 weken tot ver in de zwangerschap kun je een mooie 2D echo laten maken, maar niet later dan 36 weken want dan is het hoofdje van het kindje meestal al ingedaald. Vanaf 7 weken kan uitwendig een kloppend hartje gezien worden. De meeste 2 dimensionale pretecho’s worden gemaakt tussen de 16 en 24 weken zwangerschap omdat het kindje dan nog volledig op het scherm past en het nog volop de ruimte heeft om lekker te bewegen. Wil je een foto of film van je baby van top tot teen in één beeld dan moet je dus niet te lang wachten. Een pret-echo tussen 16 en 20 weken wordt vaak gedaan om het geslacht te bepalen, daarnaast zit er veel tijd tussen de termijnecho en 20-wekenecho en is het dan ook gewoon leuk om je kindje weer even te zien.

Wat is de beste tijd voor een 3D/4D pretecho?

Email Or Call Directions On A Signpost
Elk stadium geeft unieke beelden van je kindje, het blijft dus een hele persoonlijke keuze wanneer je wilt kijken. Een hele mooie tijd voor een 3D/4D echo is tussen de 24 en 32ste zwangerschapsweek, doordat je kindje dan al wat meer onderhuids vet krijgt. Maar het is ook heel bijzonder om een heel klein kindje vanaf 12 weken in 4D te zien bewegen in de baarmoeder, juist omdat de aanstaande moeder nog niets voelt. Rond de 16 weken kun je ook prachtige opnames in 3D en 4D maken, je kindje heeft alleen nog niet zoveel onderhuids vet en is dus nog wat magertjes. Tot zo’n 23 weken is je kindje nog van top tot teen in één beeld te zien. Het is mogelijk een echo te plannen tot het eind van de 35ste week, maar na week 32 neemt de kans op mooie plaatjes af doordat de hoeveelheid vruchtwater voor het gezichtje vermindert. Als de placenta aan de buikzijde ligt dan kan het zijn dat het gezichtje te dicht tegen de placenta aanligt voor mooie beelden, bij een placenta aan de rugzijde kunnen soms zelfs tot ruim 35 weken mooie ‘close-ups’ in 3/4 D gemaakt worden.