Verschil tussen een 2D , 3D en 4D echo?

Algemeen

Verschil tussen een 2D, een 3D of een 4D echo? De D staat voor dimensie. Gewoonlijk verstaan we hieronder de dimensies hoogte (of lengte), breedte en diepte. In het allereerste begin van de echoscopie werd er maar met één kristal gewerkt die één enkele ultrasound puls uitzond. Van de opgevangen echo’s werd de signaalsterkte weergegeven d.m.v. grijze puntjes op één beeldlijn. In feite was dit 1-dimensionale echografie. Hiermee kon al de doorsnede van het hoofdje van een ongeboren kindje gemeten worden. Het logische vervolg hierop was het werken met meerdere kristallen op een rij. Met meerdere beeldlijnen naast elkaar creëer je een 2-dimensionaal beeld. Je krijgt dus een dun ‘scanplakje’ waarmee allerlei structuren kunnen worden afgebeeld.

2D echo

2D-echoBij een 2D echo zie je dus , meestal in zwart/wit, steeds doorsneden van je kindje net als bij een CT-scan of een MRI. Je kijkt als het ware door het kindje heen waardoor je heel goed naar o.a. de orgaantjes kunt kijken. Tevens kun je je kindje zien bewegen. We kunnen ook naar het gezichtje kijken, maar meestal geeft dat alleen “en profil” een herkenbaar beeld. 2D beelden zijn zeer geschikt voor medische doeleinden omdat je het inwendige van je kindje ermee kunt bekijken en je allerlei structuren kunt opmeten. Van zeer vroeg tot ver in de zwangerschap kun je mooie 2D beelden krijgen. Meest optimale periode voor een pretecho in 2D is tussen de 16 en 24 weken.

3D echo

3D-echoBij een 3D echo wordt er nog een extra dimensie toegevoegd: diepte. Met 3D zie je de contouren van je kindje, je ziet tot in detail de vormen van het gezichtje , maar ook van de armpjes, beentjes, handjes en voetjes. Dit gebeurt door een reeks opeenvolgende 2D scanplakjes te combineren. Een gebied wordt in meerdere vlakken afgetast waardoor we geen doorsneden te zien krijgen maar volumes die door de computer tot mooie totaalbeelden bewerkt worden. Dit kan in sepia maar het kan ook middels HDlive omgezet worden in levensechte beelden in een rozige huidskleur! Het zijn stilstaande beelden die in kleur voor je afgedrukt kunnen worden.

4D echo

De laatste D staat voor bewegend beeld. Met 4D plakken we een reeks 3D foto’s snel achter elkaar (net als in een film, een pretecho filmpje dus). Op die manier kunnen we de bewegingen van je kindje laten zien. De HDlive 4D techniek geeft verbazingwekkend realistische beelden. Het is dus niet noodzakelijk dat de baby stil ligt, het is juist extra leuk dat de bewegingen van je baby in hoge kwaliteit vastgelegd kunnen worden. Op deze manier kan je goed zien wat die kleine daarbinnen allemaal aan het doen is , wie weet treffen we het dat we je kindje zien gapen of is net op de vingertjes aan het sabbelen, misschien heeft het de hik of zwaait het. Een 3/4 D echo kan gedurende de hele zwangerschap gemaakt worden, de meest optimale periode is tussen de 24 en 30 weken.

Om een mooie 3 en 4D echo te maken is het nodig om je kindje eerst in 2D zwart-wit op de juiste manier in beeld krijgen, om vervolgens naar de kleuren 3/4D over te schakelen. Dit gebeurt regelmatig om je kindje steeds op de beste manier in beeld te brengen.